a

Sessiz Sedasız Ölümler

Sadece hayatımız değil, ölümlerimiz de algısal yönetiminde. Herşey de bir kendini, iktidarını, olanaklarını koruma kaygısı; sorumluluğunu, payını gizleme telaşı almış başını gidiyor. “En iyi yalan söyleyen en başarılı olandır” düsturu ile herkesler toplumsal mühendisliğe soyunmuş. Herkesler vuruyor, öldürüyor. Herkes en çok karşıdakinden çok kişi öldürüyor, öldürünce güçlü oluyor, haklı oluyor.

 

Ölülerine ağlıyor Türkiye’m…

Şehitlerine, kayıplarına…

 

Yitirdiği yiğitlerinin matematiksel bir skalaya döndürülmüş. Acılarımız, yitimlerimiz, kayıplarımız sayısal bir varlık ve yoklukta hesaplanmaktadır. Siyasal ölümler bizlerin içini yakıp, uykularımızı kaçırıp, huzurumuzu dinamitliyorken ve birileri bu ölümlerle toplumun algısını yönetmeye, iktidarını pekiştirmeye, rakiplerini zorlamaya çalışa dursun, TUBİM’in verilene baktığımızda daha çok ölümün uyuşturucu denilen illetten geldiğini görüyoruz.

 

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı “Türkiye Uyuşturucu Raporu”ndaki istatistiki veriler, uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığının ürkütücü boyutlara ulaştığını ortaya koydu. Birden fazla bakanlıkla birlikte devreye konulduğu söylenen ‘Uyuşturucu Eylem Palanı’na rağmen bu ölümlerin önüne geçilemediği adete itiraf ediliyor.

 

Köşe başlarında düşüp kalarak ölen ülkem çocuklarının katili Bonzai denilen illet %38 artmış. Genel olarak uyuşturucu kullanımının ise %17 civarında artığı ifade ediliyor. Adli Tıp Kurumumuzun verilerine göre doğrudan ve dolaylı olarak 648 kişinin uyuşturucudan hayatını kaybettiği yazılıyor.

 

“Büyük bir güvenlik problemi var” dediğimiz İstanbul ilimiz bu illetin yaygınlığında birinci sırada. Ne yapalım çocuklarımıza sokakları mı yasaklayalım? Yine çocuklarımızı okula göndermek için tüneller mi inşa edelim?

 

Hayır!..

 

Toplum olarak buna dur dememiz lazım. Herkes bulunduğu yerde bu illete karşı duyarlı olmalı. Çocuklarımızı korumalıyız. Kendi çocuğunun, kardeşinin, arkadaşının davranışlarında şüphe duyuyorsa hemen bir uzman desteğine başvurmalı. İdrarda uyuşturucu paneli (DRURK) ile bunu tespit etmek çok basit artık. Bir biçimiyle bu testi yaptırarak varsa böyle bir kullanım durumu hemen tedavi altına alınması sağlanmalıdır. Çocuğunu bir tedavi merkezine götürme konusunda sıkıntı yaşayan anne babalarımız uzmanlardan destek istemelidir.

 

Osman BÜYÜKKAYA

Mikrobiyoloji Uzmanı

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

Sultangazi Sivaslılar Derneği kuruldu

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.