a

Mağlova Kemeri Beyaz Perdede

Dünya su mimarisinin başyapıtlarından biri kabul edilen Mağlova Kemerini anlatan “Mağlova” belgeselinin galası yapıldı. Yapımcı ve yönetmen Umut Mete Soydan imzalı belgesel de akademisyenlerin ve konunun uzmanlarının anlatımlarıyla Mağlova Su Kemeri’nin 450 yıllık tarihçesi  beyaz perdeye yansıdı.

 

 

Sultangazi Belediyesi’nin katkılarıyla hazırlanan ‘Mağlova’ isimli belgeselin galası Başbakanlık Devlet Arşivleri Kongre Salonu’nda gerçekleştirildi. Galaya Sultangazi Kaymakamı Ali Uslanmaz, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, Orman ve Su İşleri Bölge Müdürü Sedat Özpınar, İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Selami Taşer, Sanat Tarihçisi Semavi Eyice, İlçe Sağlık Müdürü Emrah Eray, akademisyenler ile çok sayıda davetli katıldı.

Mağlova Kemeri Beyaz Perdede

Galada konuşan Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, 1554-1562 yılları arasında Alibey Deresi üzerinde inşa edilen Mağlova Kemeri’nin, Mimar Sinan’ın en önemli eserleri arasında yer aldığını söyledi. Başkan Altunay konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

 

“40 çeşme su galerisi denen 53 kilometre uzunluğundaki alanının içinde yükselen Mağlova Su Kemeri, bölgenin en tamamlayıcı ve önemli unsurudur. Dünyanın çeşitli yerlerinden gelen mimarların gıptayla baktığı bir eser. Önemli bir söz söylenir; ‘Mimar Sinan başka hiçbir eser yapmamış olsaydı dahi, bu kemer Koca Sinan’ı ünlü yapmaya yeter’. Her şeyden önce bu eserin belgesele dönüşmüş olması ve tanıtılıyor olması bizden sonra gelecek kuşaklar için çok büyük bir önem arz ediyor.”

 

Başkan Altunay konuşmasında Mağlova Su Kemeri’nin turizme açılması gerektiğine işaret etti. Başkan Altunay;

Mağlova Kemeri Beyaz Perdede-

“Sultangazi’yi de diğer bir ilçe olan Eyüp ile birbirine bağlayan, iki vadiyi birleştiren 36 metre yüksekliğinde 258 metre uzunluğunda bu güzel eser, bir inci gibi orada duruyor. Belediye olarak bize düşen görev, ona ulaşan yolları açmak ve gelen turistlere mutlaka bu eseri göstermek olacaktır. Bu bakımdan yaptığımız çalışmayla şu anda esere çok rahat ulaşılabiliyor, gezilip görülebiliyor ve bundan sonra da daha iyi tanınması ve ulaşılması bakımından gereken hizmetlerin yapılacağını ifade etmek isterim.”

Belgeselin yönetmeni ve yapımcısı Umut Mete Soydan da çekimler için çalışmalara iki yıl önce başladığını belirterek “Mağlova’yı araştırdıkça ve onun özelliklerini okudukça Mağlova’ya ilgim daha da arttı. Almanya ve Japonya’dan Mağlova’yı ziyaret eden mühendislerle birlikte ben de bu eşsiz tarihi yapıyı incelemeye başladım. Bunun tanıtımı için kendime acizane bir misyon üstlendim” ifadelerini kullandı.

 

Protokol konuşmalarının ardından 60 dakikalık belgesel, izleyicilerle buluştu. Belgesel gösteriminin ardından emeği geçen akademisyen ve kurum temsilcilerine teşekkür plaketi verildi.

Mağlova Kemeri Beyaz Perdede2

MAĞLOVA BELGESELİ

 

Mağlova Su Kemeri, yüksekliği 35, uzunluğu 257 metre. 450 yıllık tarihe sahip kemer, UNESCO’nun Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün yapım desteği verdiği Mağlova Belgeseli’nin yapımcılığını ve yönetmenliğini Umut Mete Soydan yaptı. Belgeselin danışman kadrosu da NTV Tarih Danışmanı Hüseyin Irmak, Su Vakfı Başkanı Prof. Dr. Zekai Şen, Su Vakfı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ali Uyumaz ve Abdullah Gül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Nur Urfalıoğlu gibi önemli isimlerden oluştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.

Sıradaki haber:

İETT otobüsleri sahura kadar çalışacak

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.