Sultangazi Belediyesi, Çanakkale Zaferi’nin 100. Yıldönümü etkinliklerini sürdürüyor. “100. Yılında Çanakkale” konulu sempozyumun ikinci gününde konuşan Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, Çanakkale’nin bir hürriyet davası olduğunu belirterek, bu savaşın her vatandaş için bir onur meselesi olduğunu söyledi.
Sultangazi Belediyesi, zaferin 100. Yılında Çanakkale’yi Sultangazi’ye taşıdı. Sultangazi Nikah Salonları’nda düzenlenen “100. Yılında Çanakkale” sempozyumun ikinci gününe Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır, İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, Sultangazi Kaymakamı Ali Uslanmaz, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, AK Parti İlçe Başkanı Suzan Dağlar Civan ile sivil toplum kuruluş temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
18 BİN ÖĞRENCİ ÇANAKKALE’YE
Sempozyumun ikinci günün açılış konuşmasını yapan Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, Çanakkale Zaferi’nin 100. yılında tarihi köklerimize doğru yolculuk etmekten mutluluk duyduklarını söyledi.
16 akademisyenin Çanakkale Zaferi’ni tüm yönleriyle anlattığını belirten Başkan Altunay, “Çanakkale Savaşı’nda gençlik, çocuk ve bilinmeyenler konu başlıklarıyla akademisyenlerimiz bizlere bilgilerini paylaşıyorlar. Savaş galerisi ve gezici müzeyle de Çanakkale’nin izlerine tanıklık ediyoruz” dedi.
18 bin öğrenciyi etkinlikler kapsamında Çanakkale’ye göndereceklerini ifade eden Başkan Altunay, şunları söyledi:
“18 bin lise öğrencisini 23 Mart itibariyle Çanakkale’ye taşıyoruz. 5 yılda 60 bin vatandaşımızı Çanakkale’ye götürdük. Bu yıl da 20 bin kişiyi daha götürerek 6 yılda 80 bin vatandaşımızı köklü tarihimizle buluşturmuş olacağız. 15 yaşında gençlerimizin gözlerini kırpmadan vatan uğruna canlarını feda ettiği Çanakkale Savaşı’nı konuşmayı sürdüreceğiz. Tarihe sığmayacak kadar büyük bir destan yazan Çanakkale şehitlerimizi, kutsal vatan topraklarımızın her bir karışı için göğsünü siper ederek yurdumuzu düşmandan temizleyen tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyoruz.”
BİRLİK VE BERABERLİĞİN SİMGESİDİR
Programda konuşan İstanbul Milletvekili Şirin Ünal, Çanakkale Savaşı’nın insanlık tarihinin en asalet dolu savaşı olduğunu söyledi. Çanakkale Savaşı’nın istiklal meşalesi olduğunu kaydeden Ünal, “Sadece şanlı Türk tarihimizin değil, insanlığın asalet dolu savaşıdır. Bir İstiklal meşalesi, geleceğe yürüyüşümüzün ilham kaynağıdır” dedi.
Çanakkale Savaşı’nın birlik ve beraberliğin de simgesi olduğuna dikkat çeken Ünal, “Yemen’den Şam’dan, Erzurum’dan Sivas’tan her milletten insanın vatanı uğruna canlarını feda ettiği Çanakkale Savaşı, bir birlik ve beraberliğin en önemli özelliğidir. Çanakkale Savaşı muhteşem bir kahramanlık destanıdır” ifadelerini kullandı.
ÇANAKKALE’NİN ASİL RUHU
Avrupa Birliği Bakanı Volkan Bozkır da konuşmasında Çanakkale Savaşı’nın etkilerini tüm dünyaya hissettirdiğini söyledi. Avusturalya ve Yeni Zelanda ülkelerinin milli kimliklerini Çanakkale Savaşıyla kazandıklarını belirten Bozkır, “Bu ülkeler, varlıklarını Çanakkale’ye dayandırmaktadırlar. 1. Dünya Savaşı’nın uzamasına neden olmuş; Türkiye’nin ve dünyanın kaderini çizmiş bir savaştır” dedi.
Çanakkale’nin bir hürriyet davası olduğuna dikkat çeken Bozkır, “Bir asır önce yaşanan bir hürriyet davası bir ölüm kalım mücadelesidir. Çanakkale asil bir ruhtur” şeklinde konuştu.
Türk, Kürt, Çerkez, Laz demeden her vatandaşın cepheye koştuğu bir savaş olduğunu hatırlatan Bakan Bozkır, “Çanakkale kardeşliğin göstergesidir. Türkü, Laz’ı, Kürdü, Çerkez’i cepheye koşmakta tereddüt etmemiştir. Her Türk vatandaşı için onur meselesidir” dedi.
Hiçbir savaşta eli kalem tutan bu kadar insanın ölmediğine dikkat çeken Bozkır, şunları söyledi:
“Askeri akademilerden, tıp fakültelerinden ve liselerden çocukların seve seve cepheye giderek vatan uğruna canlarını feda ettikleri bir savaştır. Her yönüyle anlamlı olan Çanakkale Savaşı, centilmen bir savaş olmasıyla da tektir. Savaş sırasında ve sonrasında saygının gösterildiği centilmen bir zaferdir Çanakkale”.
Prof. Dr. Coşkun Çakır’ın oturum başkanlığında; Prof. Dr. Süleyman Beyoğlu “Çanakkale Savaşı” , Prof. Dr. Zekeriya Kurşun “Cephenin gerisindekiler”, Dr. Önder Bayır “Çanakkale Savaşı’nda kullanılan kimyasal silahlar” ve Prof. Dr. Nuran Yıldırım’da “Zaferin Tıbbiyeli öğrencileri” başlıklar altında tebliğlerini sundular.
Sempozyumun öğleden sonraki bölümünde ise Prof. Dr. Abdullah Uçman “Edebiyatımızda Çanakkale Savaşı”, Beşir Ayvazoğlu “Edebi Bir Heyetin Cephe Ziyareti”, Prof. Dr. Mustafa Uzun “Anaların Çanakkalesi” Bünyamin Nami Tonka, “Savaşın çocukları”, Dr. İsmail Bilgin “Çanakkale’nin kahraman hemşireleri, Ahmet Vurgun “Zaferin liselileri, Zümrüt Sönmez “Çanakkale savaşında kadınların rolü” Ebubekir Al “Şehitlerin çocukları” konularındaki tebliğ ve açıklamalarda bulundular.
Bağcılar Belediyesi’nden “Her Okula Bir Yazar”
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.